1999'dan Günümüze Baskı Çözümleri
  • İvedik Organize Sanayi Bölgesi 1341 cad. No:45-47-49 Yenimahalle / ANKARA
  • 0312 394 68 00
    info@parkurmatbaa.com

Rulo Baskı

 

Rulo Baskı Nedir?

 
Rulo baskı sistem olarak rotasyon ve film druck baskılardan farklıdır. Rulo baskılarda basılacak yerlerin oyuk gravürler hallerinde bulunmakta olan bakır bir silindir üzerine aktarılan baskı patının kumaşa baskı prensibi bulunmaktadır. Rulo baskı, makine maliyeti olaraktan rotasyon, film druck makineleriyle kıyaslandığında en düşük maliyetli makineler arasındadır. Türkiye’de üretiliyor olması da, rulo baskı üzerine yatırımları kolaylaştırmakta.
 

Rulo Baskı Yöntemleri 

 
Rulo baskı derin baskı yöntemidir. Açık en ve tüp hallerindeki kumaşlar işlenmiş oyuk desen silindirleriyle pres ör arasından geçirilmekte. Silindirlerin işlenmiş oyuk kısımlarına fırçayla boya taşınmaktadır. Fazla boyar maddeleri ise rakle denilmekte olan bıçakla sıyrılmaktadır. Rulo baskıda amaç, keskin baskılar elde edilmektedir.
 
Rulo baskı çift taraflı baskı yapabilmesi, yüksek üretiminin, keskin kenarları elde edilmesin de, hassas motifler sayesinde yapılabilmesinin de ki açısından önemli bir baskı yöntemleri aralarında gelmekte. Yüksek üretim hızlarında çizgili ve 48 santimetre ye kadar raport boyu olmakta olan desenler için piyasada işletmeler tarafından uygulanabilmekte. En yaygın 43 santimetre raport boyudur; yani silindir çapı olarak 43 santimetre olan baskı makineleri kullanılmakta. Renk canlılığı film druck baskıda daha fazla olmaktadır. Çünkü film druck baskıda yüzeysel bir baskı patı aktarımı bulunmaktadır. Rulo baskıda, basınç nedeni ile boya ezilir, kumaş içerisine nüfuz etmiş baskılar elde edilmektedir. 
 
Rulo baskıların, hız ve tüp kumaşlara oranla baskı yapabilmesi bakımından artıları olsa da özellik ile silindir çapların ve maliyet bakımlarından da olumsuz yanları da vardır.

 

Rulo baskının Avantajları Nelerdir?

 
  • Rulo baskıların üretim hızları diğer klasik baskı çeşitlerine göre daha yüksek olmaktadır.
  • Grave edilmiş silindirlerin kullanım ömürlerinin, rotasyon ve film druck baskı şablonlarına göre daha uzundurlar.
  • Grave Etmek: Baskı şablonlarının üzerlerine deseni işleyebilmek için şablonların üzerindeki lakı oymak veya yakma işlemi.
  • Keskin kenarlardan oluşmakta olan desenlerde daha başarılıdırlar.
  • Makine sistemleri Türkiye’de üretilebilmesi için diğer baskı çeşitlerine göre de yatırım maliyeti daha düşük olmaktadır.
  • Yüksek metrajlı baskılarda baskı maliyeti diğer baskıların çeşitlerine göre çok daha düşük olmaktadır.